Det borde vara billigare att ha bil, men dyrare att köra den!

Fler mindre bilar
Bilismen innbär många nackdelar, men trots allt är vi beredda att göra stora uppoffringar för de möjligheter bilen ger oss.
Vi skulle kunna minska de skadliga effekterna av bilkörningen genom att använda bilen då det passar bäst. Och här skulle ekonomiska styrmedel kunna var effektiva. Först och främst bör den årliga väggtrafikskatten slopas, den motverkar ju innhavet av bilen, vilket inte är problemet, för det är ju körningen, dvs CO2 utsläppen vi vill minska. Alltså flyttar vi över skatten på bränslepriset. Grön skatteväxling. Ett grovt överslag ger då, om man antar att medelbilen kostar 2000 kr i skatt, körs 2000 mil om året med ca 1 liter per mil, att bränslepriset skall upp i storleksordningen en krona. Då går medelbilisten plus minus noll, men om han låter bilen stå ibland vinner han desto mer. Om man vill åka mer kollektivt så får man rätt många kuponger för 2000 kr.
Det blir då också fördelaktigare att ha två bilar, tex en stor, som klarar hela familjens behov och en liten snål vardagsbil, som gör det mesta av milen och därmed mindre totala utsläpp och lägre bränslekostnader för hushållet. Och nog skulle bilbranchen behöva gynnas av större bilinnhav i dessa tider. Dessutom blir det ju ointressant att välja riktigt gamla bilar som bruksbilar bara för att undkomma fordonsskatten.
Det går att stimulera än mer att låta bilen stå. När man köper ett parkeringstillstånd (boendekort) så får man rabatt på ett busskort. Eftersom de som har boendekort annars antagligen sällan har busskort ökar inkomsterna till kommunen, samtidigt som bilisten kan spara mycket pengar på att låta bilen stå lite oftare. Och mindre pengar går ut ur landet för oljenotan och därmed bättre handelsbalans.

Gyllene Snittet Dieten eller Mona Lisa Dieten, Da Vinci.........

Ett litet inlägg i kostdebatten.....
Author: Juan ángel Paniagua Sánchez


Bild: Juan ángel Paniagua Sánchez

Fredrik Paulun skapade en diet och påstår att den är bra, baserad bla på det simpla faktum att det är lika mycket av alla näringsämnen, därav namnet ISO-dieten. Se DN http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=869802 Högst oseriöst tycker jag. Som motförslag, i samma anda tyvärr, lanserar jag härmed den ultimata dieten baserad på Det Gyllene Snittet! Så klart. Det magiska tal som beskriver skönheten inom konst, naturens skapelse och geometrier mm.

Från wikipedia: Gyllene snittet eller φ, grekiska bokstaven fi är det förhållande som erhålls när en sträcka delas i en längre del a och en kortare del b på så vis att hela sträckan a+b förhåller sig till a som a förhåller sig till b. Gyllene snittet var känt redan av Pythagoras och de gamla grekerna och genom tiderna har man i detta förhållande velat se normen för den fullkomliga harmonin hos mått och proportioner inom måleriet, fotokonsten, arkitekturen, och bildhuggarkonsten.

Fi

Jag bestämmer då att fettmängden=a+b, proteinerna=a och kolhydraterna=b. Detta ger då:

Fett=50%
Protein=31%
Kolhydrater=19%

Kanske inte ser som någon utpräglad LCHF-kost, men denna fördelning är nästan identisk med dieten som Jörgen Vesti-Nielsen så framgångrikt använde i Karlshamnsstudien. Sorry Jörgen, men nu tar jag patent på denna diet under Gyllene Snittet Dieten och skriver lite böcker, inlägg och sitter i TV-soffor och tjänar pengar! ;)
Kanske med en uppföljarvariant för kvinnor med Mona Lisa Dieten och Da Vinci Dieten för män.RSS 2.0