Darwin 2009; survival of the fattest.

Nyligen har 200-årsdagen av Charles Darwins födelse uppmärksammats. Det är det väl värt, då hans verk om om arternas uppkomst var banbrytande då och står sig starkt än idag. Vad som är mindre känt är att Darwin knappast var tippad att göra ett sådant gigantiskt forskargenombrott. Bakom sig hade han avbrutna läkarstudier och ingen instutition eller något företag som sponsrade hans forskning. "En lärdom  kanske ändå kan vara att om vi vill ha omstörtande vetenskap, bör vi satsa mer på enskilda individer och forskargrupper än vi gör idag, och därmed mindre på stora forskningskonsortier, centers of excellence, och centralstyrda jättelika forskningsstrukturer, som riskerar att styra forskningen så att den följer gängse trender och fördomar." [1]

Charles Darwin fick utstå mycket kritik i början.

Darwin fick utstå mycket kritik i början för sina idéer.


Detta framkommer tydligt om man försöker följa dagens infekterade kostdebatt. På ena sidan har vi de enskilda debattörerna, som t.ex. Lars-Erik Litsfeldt, läkarna Annika Dahlqvist och Andreas Eenfeldt som nått framgångsrika resultat på bl.a. sina patienter, tack vare att de ser på forskningen i nytt ljus, ja faktiskt i ljuset av evolutionen. Detta marginaliseras av etablissemanget, bestående av bl.a. av Livsmedelsverket och Dietisternas RF, med delar av livsmedelsindustrin i bakgrunden, för att de inte ingår det etablerade expertunderlaget.

Som tur är skriver vi nådens år 2009 och kan själva hämta alternativ till den gängse informationen via alla bloggar som finns på internet. Har man diabetes eller övervikt, eller inte vill utveckla någotdera, rekommenderar jag att titta på alternativ till Livsmedelverkets råd på följande bloggar: kostdoktorn.se, blogg.passagen.se/dahlqvistannika och blogg.passagen.se/kostdebatten.

 

"Var är visheten vi tappat bort i informationen"  T.S. Elliot

 

Nya kostdebattörer

Sprider nytt ljus över kostforskningen.


1. Nästan allt om människan, Johan Frostegård, professor i medicin.


RSS 2.0